• Українська
  • English
×

У бібліотеці університету оформлено тематичну виставку «Герої Крут»

29 січня 1918 року українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України. З цієї нагоди в бібліотеці університету оформлено тематичну виставку «Герої Крут».

Бій під Крутами 29 січня був одним із епізодів першої російсько-української війни грудня 1917 – квітня 1918 рр. В бою під Крутами 29 січня 1918-го зійшлися війська Української Народної Республіки із столицею в Києві та російські підрозділи, сформовані в переважній більшості з росіян, озброєні й споряджені петроградським Раднаркомом.

Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

Бій під Крутами мав важливе політичне значення. Дозволив завершити переговори в Бересті між делегаціями УНР і країн Четвертного союзу і підписати Берестейський мирний договір – перший мир Першої світової війни, згідно з яким УНР стала суб’єктом міжнародних відносин.

Незважаючи на те, що бій під Крутами не мав визначального воєнного значення, був одним із багатьох боїв в ході першої російсько-української війни, для українського народу він став символом героїзму і жертовності молодого покоління у боротьбі за незалежність України.

Минуло більше ста років, а ми і знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв.

Перейти до вмісту